fbpx

Denkt u bij deze clowns a.u.b. niet aan circus

Het leek het Magic Circus zo’n goed idee: een gezamenlijk persmoment tussen Magic Circus, hét Nederlands Stadscircus en de tentoonstelling vol vrolijk gekleurde clowns in het Museum Boijmans Van Beuningen. Vooral omdat de clowns van kunstenaar Ugo Rondinone overduidelijk gebaseerd zijn op circusclowns.

Toch kreeg het circus dat nu in Rotterdam staat nul op het rekest. De communicatieafdeling van het museum deelde mee dat de kunstenaar Ugo Rondinone niet wilde dat zijn clowns met circus geassocieerd zouden worden.

Circusdirecteur Maurice Veldkamp: “Clowns en circus zijn voor iedereen vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze eerste reactie was een smakelijk lachsalvo. Daarna kwam de verontwaardiging. Het voelt toch alsof je gediscrimineerd wordt; bestempeld als kunst van de tweede garnituur. Waar haalt zo’n kunstenaar het recht vandaan om clowns voor persoonlijk gewin te misbruiken. Wij roepen iedereen met een hart voor de clownscultuur dan ook op deze tentoonstelling te boycotten. Tijd voor een cordon sanitair van clowns rondom het museum. Buiten de echte clowns met hun grote voeten op Rotterdamse grond; binnen de gesubsidieerde nep-paljassen met hun Zwitserse kunstpaus in zijn ivoren torentje.”

Beveiligingscamera’s hebben al wat rode neuzen gesignaleerd die magisch trachten door de museummuren te dringen. Je moet immers nooit proberen een clown voor de gek te houden.

Scroll naar boven