fbpx
Jasmijn Rubingh en man Tobit in het Magic Circus

“Eindelijk optreden in Dordrecht!”

Dordts Circusartiest Jasmijn Rubingh zoekt haar oude schooldirecteur:

Op 18-jarige leeftijd trok de geboren en getogen Dordtse Jasmijn Rubingh de wijde wereld in. Na een mode-opleiding in Den Haag volgde zij toch haar hart en schreef zich in voor een opleiding tot circusartiest. De start van een internationale carrière. Eén wens stond nog op haar bucket list: Optreden in haar eigen Dordt. Deze wens komt nu in vervulling, want van zaterdag 30 juli t/m dinsdag 2 augustus schittert de 35-jarige artieste in de voorstelling van het Magic Circus op het Van Eesterenplein in Dordrecht Stadspolders.

Geen reactie van Royal

Jasmijn is opgegroeid in het centrum van Dordrecht. Tot haar twaalfde woonde ze met haar ouders op een schip in de Wolwevershaven, daarna in De Waag. Jasmijn: “Als kind bezocht ik uiteraard elk jaar het Kerstcircus Royal. Daar is ook mijn passie voor circus geboren. Ik denk dat ik 7 of 8 was toen ik hen een brief stuurde. Ik wilde ook bij het circus en vroeg om tips om artiest te worden en of ik niet bij hen kon helpen. Een antwoord heb ik nooit gekregen helaas.” Het was niet de enige teleurstelling. “De directeur van mijn basisschool, De Horizon aan het Singel, vroeg wat ik later wilde worden. Dat wist ik wel: circusartiest! Nou, dat kon volgens hem echt niet. Zou leuk zijn als meneer Van Leusden, of was het nou Leuzen, kan komen kijken”.

Ondanks het negatieve circusadvies van de basisschooldirecteur ging Jasmijn onverschrokken aan de slag bij Kindercircus Okidokie en later in Rotterdam bij Circus Rotjeknor. Na haar jaren aan het Thuredrecht College gaat ze naar een mode-opleiding in Den Haag. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze schrijft zich in voor een professionele circusopleiding: Codarts in Rotterdam. De jeugdcircussen blijken een goede basis geweest te zijn, want nu mag Jasmijn zich Bachelor in the circusarts noemen.

Magic Circus

Magic CircusWaar Royal geen antwoord gaf, toonde Magic Circus wel belangstelling. In 2014 gaat ze voor het eerst met dat Stadscircus op tournee. Directeur Veldkamp zocht nog een aantrekkelijke mannelijke acrobaat voor de nieuwe show. Jasmijn wist nog wel een lekker ding: fietsacrobaat Tobit. Met zijn passie voor eenwiel fietsen en Jasmijns ervaring in partner acrobatiek, begonnen ze samen een act op een eenwieler.’ Jasmijn: “Tobit is Nederlands kampioen én vierde op de wereldranglijst in eenwiel fietsen. Naast de liefde voor deze unieke circusdiscipline, leerden wij ook al vrij snel de liefde voor elkaar kennen en zijn ons vervolgens ook samen gaan specialiseren in verschillende vormen van lucht acrobatiek.”

Duo Unicirque – Magic Circus Ho,Ho…HO!

Inmiddels zijn er acht jaar verstreken. Samen schitterden ze over de hele wereld. Van Baku, Azerbeidzjan, tot Duinrell in Wassenaar en in een opera productie van de beroemde Opera de Paris. Ze trouwden en nu zijn ze terug bij Magic Circus, het Nederlands Stadscircus, van Maurice Veldkamp. Het is de eerste circustournee met hun pasgeboren zoon! Veldkamp: ”Magic Circus kijkt graag met een frisse blik naar de wereld. Magic Circus is diervrij, rookvrij, alcoholvrij en vrij succesvol. Qua show zijn we modern met een knipoog naar circustradities. Zeg maar de missing link tussen klassiek circus en gesubsidieerd circus met Soleil-dromen. Jasmijn en Tobit passen naadloos in ons concept. Prachtig dat ze nu terug zijn in het circus waar hun liefde begon én waar Jasmijn eindelijk in haar eigen Dordrecht op kan treden!”

Wie Jasmijn wil komen bewonderen kan op www.magic-circus.nl terecht voor meer informatie en het bestellen van kaarten. En als iemand weet of de oud-directeur van basisschool De Horizon, de heer Van Leusden of Van Leuzen in staat is het circus te bezoeken, dan horen wij dat heel graag!

Scroll naar boven