fbpx

Killerclowns: NIET GRAPPIG, GEWOON ZIELIG

Magic Circus, het Nederlands Stadscircus, heeft tot nu toe geen dalende bezoekersaantallen door de killerclowns. “We zijn nog steeds één van Nederlands meest succesvolle circussen. In het verleden hebben we mensen van hun clownsfobie afgeholpen, we vinden deze nieuwe hype verre van grappig. Het is schandalig en gewoon zielig. Zielig dat deze mensen niet in staat zijn om zelf iets leuks te bedenken en gewoon videotjes die ze op YouTube gezien hebben zelf willen nadoen. Get a life!”

GEEN CLOWNS
Directeur Maurice Veldkamp: ”Eigenlijk hebben deze figuren niets te maken met echte clowns. Een echte clown of circusclown ziet er niet zo uit. Dit soort clowns zijn puur gebaseerd op de Hollywood-image van hoe een clown eruit zou horen te zien. Alle piraten zien er ook niet uit als Jack Sparrow.”

Circus woordvoerder Piet-Hein Out: “We hebben een dubbel gevoel over alle aandacht die hier aan besteed wordt. Vroeger zou zoiets afgedaan zijn als ‘kattenkwaad’ en de idioot in kwestie zou wellicht een rode neus bezorgd krijgen van een vuist van een voorbijganger. Aan de andere kant snappen we heel goed wat voor een impact dit kan hebben op jonge kinderen. Hierbij speelt het feit dat iemand zich als Hollywood horrorclown verkleed geen rol, ze hadden ook voor een andere outfit kunnen kiezen. Als iemand met een Mark Rutte masker en een mes achter kinderen aan zou rennen, dan zou de impact op de kinderen net zo groot geweest zijn. Feit blijft wel dat er nu steeds meer copycats opduiken die hunkeren naar aandacht. Dat is triest.”

CLOWN FOBIE
Magic Circus is een circus met een sociale missie. Out: ”Wij werken actief mee aan het verbeteren van de sociale cohesie in de wijken waar wij shows geven, hebben eigen lesmateriaal ontwikkeld voor circusprojecten in het basisonderwijs en we hebben een aantal mensen van hun clownfobie (coulrofobie) afgeholpen. Onze clown Jofri is de beste circusclown van Nederland en tevens Nederlands Kampioen goochelen. Hij draagt vrijwel geen schmink en toen iemand zich meldde die aangaf coulrofobie te hebben, bood een ongeschminkte Jofri aan om het schminken bij te wonen. Voor sommigen is namelijk een compleet “masker” van schmink het engst omdat ze niet weten wie erachter zit.”

Coulrofie kan makkelijk behandelt worden. Er zijn een paar eenvoudige oefeningen waardoor de emoties en gevoelens die je onbewust gekoppeld hebt aan het beeld van een clown worden losgekoppeld. Door het loskoppelen kan je weer ongestoord verder met je leven. Circusdirecteur Veldkamp: “Iedereen met een fobie voor clowns is van harte welkom om Jofri zonder schmink te ontmoeten en te ervaren hoe hij eigenlijk gewoon hetzelfde blijft terwijl er wat schmink accenten op zijn gezicht verschijnen.”

Scroll naar boven