fbpx
Magic Circus stopt tournee 2020

Circus: theater of een evenement?

Magic Circus stopt tournee 2020

Magic Circus stopt zijn tournee 2020. Gedwongen, want evenementen zijn vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur verboden. Het Magic Team begrijpt uiteraard dat het kabinet stappen moest zetten. Maar toch steekt er iets. Theaters mogen open blijven met voorstellingen voor maximaal 30 personen. Theaters worden als cultuur beschouwd. Maar circus is ook cultuur en wordt nu toch tot ledigheid gedwongen. Het Magic Circus Team gaat bestuurlijk en politiek Nederland wakker rammelen om het circus op het gelijke culturele niveau te krijgen als theater en overige culturele instellingen. Een circustent is gewoon een reizend theater, zelfs zonder een cent subsidie!

“We zijn het zat”

Directeur Maurice Veldkamp: “Elk nadeel hep ze voordeel. We hebben nu de tijd om te strijden voor de culturele erkenning door politiek en overheidsinstanties op alle niveaus voor het circus. Een circusvergunning is geen evenementenvergunning. Evenementenregelgeving is niet klakkeloos toepasbaar op circus. Een circus is geen festival. Een circus is een reizende gemeenschap. Het discriminerende en denigrerende gebruik van het woord “Circus” moet stoppen. We zijn het zat en willen als de serieuze beroepsgroep gezien worden die we zijn.”

Veldkamp is stellig van plan het geven van voorstellingen te hervatten zodra dat enigszins mogelijk is. “Tijdens onze korte Corona-tournee hebben we veel geleerd. Op artistiek, programmatisch en technisch vlak. En over de wensen en gedragingen van het publiek in bijzondere situaties. We hebben een schat aan ervaring opgedaan. Je zou bijna zeggen dat je de crisis dankbaar zou moeten zijn. De verkregen nieuwe inzichten zullen zeker tot positieve veranderingen leiden. Ten gunste van iedereen.”

Scroll naar boven