fbpx

Vrijheidsmaaltijd in het Magic Circus

Het zijn de dagen dat wij gedenken. Magic Circus, het laatste Nederlandse tentcircus dat nog een volledig seizoen op reis is, staat op 5 mei tijdens een vrijheidsmaaltijd stil bij de impact van de Tweede Wereldoorlog op Sinti en Roma en de circuswereld. De Vrijheidsmaaltijd is bij Magic Circus een Vrijheidslunch van 12.00 tot 14.00 uur. Op vrijdag 5 mei staat het Magic Circus op het Annie Romeinplein in Amsterdam-Zuidoost. Het is voor het eerst dat er een vrijheidsmaaltijd in een circus georganiseerd wordt.

Sinti, Roma en circusmensen zijn vrijbuiters. Daarom belicht circushistoricus Piet-Hein Out in zijn verhaal de verankering van vrijheid in de circusmentaliteit en besteedt hij aandacht aan diverse verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog door circussen (ook Duitse) en de impact die de oorlog had op diverse circusdynastiën.

Galit Brassem Weiss zal het verhaal vertellen van diverse familieleden van de Familie Weiss die de oorlog hebben overleefd door onder te kunnen duiken met hulp van verzetshelden.

Bart van der Jagt zal spreken namens zijn aanwezige vrouw Maria Hendriks, nichtje van Toni Boltini. Boltini heeft tijdens de oorlog leden van de Familie Weiss gered en laten onderduiken in zijn circus.

Muziek is er van Wim de Jong op de accordeon en uiteraard is het Gypsy Orchestra van Galit Brassem Weis met Sabina Achterbergh Family & Friends ook live te beleven.

De circustent staat heel toepasselijk op het Annie Romeinplein in Stadsdeel Zuidoost. Annie Romein-Verschoor en haar man Jan Romein kregen in 1946 via hun kennis Otto Frank het toen nog onbekende dagboek van Anne Frank in handen. Dankzij een column van haar man in Het Parool werd een uitgeverij voor het dagboek gevonden. De eerste editie van ‘Het Achterhuis’ uit 1947 bevat een voorwoord van Annie Romein-Verschoor.

Aanmelden voor deze unieke Vrijheidslunch kan via het onderstaande formulier, maar ook zonder aanmelding ben je welkom. Let op: uiteraard krijgen de mensen die zich aanmelden voorrang bij het vinden van een zitplaats en een kopje vrijheidssoep.

De vrijheidslunch in het Magic Circus is mede mogelijk dankzij het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.

Logo Amsterdam 4 en 5 mei Comité

Aanmeldformulier Vrijheidslunch

Vul het onderstaande formulier in om je aan te melden voor deelname aan de vrijheidslunch in de tent van het Magic Circus.

Locatie: Annie Romeinplein, Amsterdam-Zuidoost
Tijd: 12.00 tot 14.00 uur
Maaltijd bestaat uit de door Chef London Loy gemaakte Vrijheidssoep welke geïnspireerd is op het Surinaamse gerecht maïspap. Chef London Loy: “Om toch mijn roots er een beetje in te houden. En maïssoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.”

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden. Je bent wel nog van harte welkom om zonder aanmelding langs te komen. De kans is echter groot dat we je geen soep meer kunnen geven.

Vrijheidsmaaltijd in het Magic Circus 5 mei Annie Romeinplein Amsterdam Zuidoost
Scroll naar boven