fbpx

Column Youp van ‘t Hek 2018

De onderstaande column van Youp van ‘t Hek verscheen met een schitterende foto van Bob Bronshoff in de VaraGids 41 (13-19 oktober 2018).

Bob & Youp in Amsterdam

Tweeëntwintig jaar woonde ik in Amsterdam tegenover het Amstelveld, een van de mooiste plekjes van de stad. Eens in de zoveel tijd streek daar een circus neer. Het Magic Circus heette dat en bestond uit een lieve tent plus een stuk of wat wagens. In combinatie met dat leuke pleintje was het een sprookjesachtig beeld. Vooral ‘s nachts als ik er vanuit mijn werkkamer naar mocht kijken. Dan werd de romanticus in mij wakker. Zo wilde ik het de rest van mijn leven eigenlijk ook doen. Met een tent en een zootje wagens door het land. En in alle steden niet in die brave schouwburgen spelen, maar ergens op een romantisch pleintje. Ik stelde het mijn kleine kinderen vaak voor en zij reageerden telkens wildenthousiast. Mijn vrouw had wat praktische bezwaren. Net als mijn management.

We waren jarenlang trouwe bezoekers van het Magic Circus. Ik herinner mij de vurige fonkelogen en bloswangen van mijn zoon en dochters. Kortademig van geluk ondergingen ze alle circusnummers. Weken deden zij ze na. Het Magic Circus zei het zelf al: het was magisch. Dat vonden niet alleen mijn nazaten, de hele buurt was laaiend.

Inmiddels zijn mijn kinderen volwassen en zit een circusbezoek er niet meer in. Hoewel? Deze zomer was ik met mijn kleinzoon naar een collega-circusje in het Noord-Hollandse Schoorl en dat was ook weer betoverend voor het kind.

Deze foto maakte Bob onlangs in datzelfde Magic Circus op datzelfde Amstelveld. Want ik woon er niet meer, maar het circus blijft gewoon komen. En Bob vertelde dat het, zeker voor de kleintjes, nog steeds even magisch is. Dagelijks duim ik zacht voor alle Magic Circussen in de hele wereld. Dat ze in godsnaam mogen blijven bestaan. Waarom? Daarom!

Wij bedanken Youp voor de toestemming om zijn woorden hier met onze Magic Circus fans te mogen delen.

Wil jij ook de betovering van het Magic Circus ervaren? Kijk hier waar je het Magic Circus kan vinden.

UPDATE 2019: Een ‘vers uit de schoolbanken’-ambtenaar van Stadsdeel-Centrum heeft het voor elkaar. Zij wist zoveel verunninkjes en ontheffinkjes bij elkaar te verzinnen die toepasbaar zouden zijn op onze komst naar het Amstelveld dat de kosten voor alleen de Gemeente Amsterdam voor deze locatie zouden uitkomen op ca. €1000,- per dag. Dat vertaald zich in zoveel kaartjes die verkocht moeten worden, dat het financieel niet haalbaar is om nog langer het Amstelveld te bezoeken.

Scroll naar boven